Piffa upp gamla kläder med nya tyger

De flesta har varit där. Plötsligt faller de gamla favoritjeansen i bitar eller så blir det en stor reva i jackan som inköptes för bara några år sedan. Barnens nya kläder är plötsligt för små efter sommarlovet eller tröjan som alltid passat till allt har fått en stor fläck.

Det är då det är roligt att kunna sy själv. Med några enkla stygn och ett passande tyg kan nästan alla kläder bli som nya igen – eller åtminstone snygga och originella. Det gäller att ha lite fantasi och know how, men det räcker med att kunna det allra mest grundläggande.

Tänk tvärtom

När ett klädesplagg får ett hål eller en omöjlig fläck brukar många välja mellan att antingen slänga det eller att försöka laga det så nära originalet som möjligt. Även om du inte kan sy efter mönster eller känner dig superkreativ går det att fixa till plaggen ganska enkelt och smidigt. Hemligheten är att tänka tvärtom – alltså att inte försöka göra hålet eller fläcken så osynlig som möjligt och att jaga runt i affärer för att hitta exakt samma färgnyans. Nej skaffa i stället ett tyg i ett helt annat material, i en helt annan färg eller ett helt annat mönster. En eller flera stora, mönstrade lappar på de gamla jeansen får dem att se ut som högsta mode och en välplacerad knapp eller ett par tygmärken i olika skepnader kan få vilket plagg som helst att se kul och fantasifullt ut. Du får ett nygammalt plagg helt efter din egen smak, har valt ett hållbart alternativ istället för slit och släng och har varit snäll mot plånboken. Win, win, win, med andra ord!

Hämta inspiration från proffsen

Ett plagg som börjar se lite trött, slitet eller gammaldags ut kan enkelt göras om till det hetaste på modescenen med hjälp av olika tyger och tillbehör. En bra idé är att hämta inspiration från de stora modehusen och se vad som kan passa. Varma ytterplagg blir till exempel riktigt piffiga med en ny bård, en krage i fuskpäls eller ett par stora, roliga knappar.