Vad ska man tänka på när man köper skor?

Det kan vara svårt att hitta skor som är snygga, bekväma och passar tillfället du ska ha dem. Här ger vi tips på vad man kan tänka på när man köper skor och även tillbehör samt skovård.

Det finns en mängd olika skotyper på marknaden idag, vilket kan göra det svårt att hitta rätt. Men genom att söka efter olika kategorier, material, färg och tillverkare kan man hitta en sko som passar ens personliga stil och behov. När man handlar online är det viktigt att tänka på storlek och att prova skorna hemma innan man bestämmer sig för att behålla dem. Regelbunden skovård är också avgörande för att förlänga livslängden på dina skor och hålla dem i gott skick.

Skor för olika tillfällen

När man väljer skor för olika tillfällen är det viktigt att tänka på dess användningsområde och stilen på evenemanget eller aktiviteten. Arbetskläder kräver ofta bekväma och stödjande skor för att hålla fötterna skyddade under långa arbetsdagar. För formella evenemang, som bröllop eller gala, är klackar eller loafers ett bra alternativ. För utomhusaktiviteter som vandring eller camping, är stövlar eller kängor bäst eftersom de ger stabilitet och skydd mot väta. Det är viktigt att välja skor som passar din stil och personlighet, samtidigt som du tänker på dess funktion och komfort.

Olika typer av skor

Det finns ett brett utbud av skor på marknaden idag, vilket både kan göra det svårt att leta fram rätt skor men också en möjlighet att hitta en sko som passar sin stil och behov. När du letar skor online, börja med att söka på damskor, herrskor eller barnskor. Nästa sökning är på olika kategorier. De vanligaste skotyperna kan vara sneakers, höga sneakers, sportskor, kängor & boots, Chelsea boots, vinterkängor, loafers, klackar, slip-on, ballerinaskor, sandaler, klackar, platåskor, stövlar. Man kan också söka fram skor på olika tillverkare och märken, färg och material. Varje typ av sko har en unik design och stil som passar olika tillfällen.

Mått & bekvämlighet

Om man handlar online kan det vara svårt att veta hur de ser ut i verkligheten och hur de passar. Storlekarna på skor kan också variera beroende på skor och tillverkare. Ett tips är att beställa skorna du vill ha i två olika storlekar samtidigt. Innan du bestämmer dig för att behålla skorna, prova att gå med dem hemma för att se om du trivs i dem. När man väljer skor finns det olika storlekar och även innerlängd.

Skovård

Regelbunden skovård är viktigt för att förlänga livslängden på dina skor och bibehålla deras utseende och funktion. För att hålla dina skor rena och i god form, se till att du torkar av dem efter användning och förvarar dem på en ren och torr plats. Produkter som du kan använda för att rengöra och skydda dinga skor kan vara till exempel impregnering, balsam, vax, skokräm mot väta samt för att hålla dina skor mjuka och fina.

Skotillbehör

Det finns viktiga tillbehör för skor som du kan behöva som skosnören, sulor, broddar, skohorn och även skovårds produkter. Om du behöver stöd för fötterna finns det till exempel stötdämpande innersulor eller support för hälen. När det är vintertid kan det bli extremt halt och då kan man köpa broddar med dubbar som man kan ha på sina skor. Använd skoblock eller tidningspapper inuti skorna för att hålla dina skor i form när de inte används.

"Fashion has two purposes: comfort and love. Beauty comes when fashion succeeds."

- Coco Chanel